Så här spelar du:

Välj en tillgänglig plats på kartskärmen. När du ser din valda karaktär på skärmen trycker du på skärmens kant och håller kvar för att gå. Håll utkik efter röda utmaningsikoner som visar dig till nästa mål. Tryck på blå dörrikoner för att gå in i klassrum. Tryck på ponnyerna med utmaningsikoner för att prata med dem. När deras banvalspaneler visas trycker du på knappen Play på en tillgänglig bana för att börja spela den.

Använda pocketponnyer:

Gå till skärmen för utmaningsförberedelse, drag och släpp en tillgänglig ponny på en ledig plats ovan. Du kan använda högst 3 ponnyer åt gången. Om en ponny har svimmat kan du inte använda den. För att återuppliva en avsvimmad ponny kan du antingen använda bits eller vänta tills dess tidur når 0 för att återuppliva den gratis. Vissa utmaningar tillåter endast pocketponnyer på särskilda platser med en viss nivå, färg eller sällsynthet. Om en ponny inte uppfyller platsens krav, kan den inte användas. Efter att du valt maxantalet ponnyer kommer 3 booster-typer att visas.

Boosters:

Det finns 3 typer av boosters som kan användas för att förbättra pocketponnyernas värden för den kommande utmaningen. Så fort utmaningen är över kommer ponnyns värden att bli normala igen. Hälso-boostern ökar ponnyns hälsa vilket gör att den kan ta mer skada under en utmaning. Kraft-boostern ökar skadan ponnyn ger var och en av sina fiender. Projektil-boostern gör att ponnyn kan skjuta fler projektiler åt gången. För att använda en booster drar du bara och släpper den på den pocketponny du vill förbättra. När du är redo att börja en utmaning trycker du på knappen Play.

Utmaningar:

Utmaningar börjar med 1 eller fler rader av fiender som kommer ut från spelbrädets ovansida. Målet är att besegra alla fiender innan de kan besegra dina pocketponnyer. De pocketponnyer du använder dyker upp längst ner på brädet. Tryck i mitten av spelbrädet och håll kvar för att få upp ett sikthjälpmedel.  Rikta ditt skott och släpp fingret för att skjuta magiska projektiler på fienderna. När en fiendes hälsomätare är helt tom kommer den att försvinna. Om en fiende når brädets underdel kommer den att anfalla den ponny som är närmast. Om en ponny förlorar all sin hälsa kommer den att svimma och kan inte längre skjuta projektiler. Tryck på en annan ponny för att använda den i stället. Det bästa sättet är att använda en ponny vars fot har samma färg som fienden. Detta gör att du ger mer skada och tjänar mer erfarenhetspoäng åt just den ponnyn. Det kommer även att fylla just den ponnyns specialkraftmätare.

Specialkraft:

Varje pocketponny har en unik specialkraft. Det finns 6 olika specialkrafter. Var och en representeras av färgen på ponnyns fot: röd (kraft – specialkraften ger mer skada), lila (skydd – specialkraften skyddar ponnyerna mot 1 träff eller flera), orange (fasthållning – håller fast fiender och stoppar klockan tillfälligt), blå (tryck – trycker tillbaka fienderna uppåt så att du får mer tid till att besegra dem), grön (gift – förgiftar fiender så att de tillfälligt tar skada under några sekunder), rosa (läkning – återställer hälsa till en eller flera ponnyer). När en ponny besegrar en fiende med samma färg under en utmaning fylls dess specialkraftmätare en aning. När den är helt fylld kan du trycka på mätaren för att använda ponnyns specialkraft.

Bits, EP och juveler:

Varje gång du slutför en utmaning får du guld-bits och EP (erfarenhetspoäng). EP används för att fylla pocketponnyns cirkulära EP-mätare. När EP-mätaren är helt fylld kan ponnyn stiga i nivå. När den stiger i nivå förbättras ett av dess 3 värden. Hälsa, kraft eller projektiler.